wie is de premier van spanje

Pedro Sánchez is sinds juni 2018 premier van Spanje. Hij is lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Hij was ook secretaris-generaal van de PSOE van 2017 tot 2018. Geboren in Madrid in 1972, studeerde hij aan de Universiteit van Madrid, waar hij een graad in economie behaalde. Daarna werkte hij als docent aan de Complutense Universiteit in Madrid. In 2004 werd Sánchez gekozen in het Spaanse parlement als lid van de PSOE. Hij bekleedde verschillende regeringsfuncties onder premiers José Luis Rodríguez Zapatero en Mariano Rajoy. In 2018 werd Sánchez premier nadat hij een succesvolle motie van wantrouwen in Rajoy had geleid. Als premier beloofde Sánchez corruptie te bestrijden en de transparantie van de regering te vergroten.

Table of Contents

Wie is de koning of president van Spanje?

De premier van Spanje is Pedro Sánchez Pérez Castellón. Hij is in functie sinds juni 2018. Daarvoor was hij secretaris-generaal van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Mariano Rajoy is de huidige president van Spanje. Zijn bijnaam in het Spaans is echter “Presidente del gobierno”. De Spanjaarden noemen de premiers van andere regeringen ‘eerste premier’. Sinds 2021 woont daar ook een Spaanse koning, Felipe VI.

Wie werd in 2014 koning van Spanje?

Spanje heeft in de loop der jaren een aantal verschillende premiers gehad, maar de nieuwste en meest bekende is Pedro Sanchez. Sanchez is in functie sinds 2018 en is een sleutelfiguur geweest in de overgang van het land naar democratie. Hij is ook een goede vriend van koning Felipe VI, die in 2014 koning werd.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy is een Spaanse politicus die van 2011 tot 2018 premier van Spanje was. Hij werd in 2018 bij een motie van wantrouwen afgezet als premier. Corruptieschandaal. Rajoy staat al meer dan tien jaar in de frontlinie van de Spaanse politiek en heeft electorale nederlagen en beschuldigingen van corruptie geleden.

Pedro Sánchez

Pedro Sanchez is de huidige premier van Spanje. Hij is in functie sinds juni 2018, na een succesvolle motie van wantrouwen in de toenmalige premier Mariano Rajoy. Sánchez, lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, is gepromoveerd in de economie en secretaris-generaal van de PSOE. Hij is pro-Europees en heeft beloofd de Catalaanse onafhankelijkheid te verslaan.

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias is een Spaanse socialist en vakbondsleider die van 2016 tot 2018 premier van Spanje was. Iglesias werd geboren in 1850 in El Ferrol, Spanje en stierf in 1925 in Madrid. Hij was een politiek leider die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) en de Algemene Confederatie van Arbeiders (CGT). Iglesias speelde ook een belangrijke rol bij het creëren van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Leave a Reply