Waarom zien sommige protestanten St. Maarten als een heidens feest en St.Nicolaas niet?

Sinds kort werk ik in een streng gereformeerd protestantse omgeving. Er zal geen straat zijn. Martin omdat dat een heiden zou zijn. Enerzijds is dit begrijpelijk, omdat heiligenverering geen onderdeel is van de protestantse gebruiken. Maar wat ik niet kan bevatten is dat Sinterklaas gevierd wordt. Ik probeerde respectvol te vragen waarom, maar kreeg geen redelijk antwoord. Gewoon “omdat het een traditie is”. Weet iemand hoe dit ding werkt? Er is veel dat niet te rijmen valt met wat christenen wel of niet doen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn allerlei gebruiken rond kerst.

Kerstmis is waarschijnlijk van oorsprong een heidens/niet-christelijk feest dat de katholieke kerk later bekeerde om de geboorte van Jezus te vieren. Allerlei praktijken rondom geven dit aan. Maar er zijn veel christenen die pakjes onder de kerstboom leggen of zelfs een kerstboom in de kerk zetten. Dit komt niet uit de christelijke traditie. * Wat ik bedoel met het juiste gebruik van heidenen *. En het is niet de “onjuiste” methode die u gebruikt. Protestanten die een Romeins gebruik als heidens interpreteren, begrijpen niet wat de term betekent.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heiden_(faith)#Application Iets soortgelijks geldt voor Pasen (paashaas/paaseieren). “Ik heb respectvol geprobeerd te vragen waarom, maar kreeg geen redelijk antwoord.”

Dit is het symbool van veel gelovigen. Ze doen wat ze doen in de kerk en dat is het. Zowel Sint-Nicolaas als Sint-Maarten zijn ontstaan ​​als heidense feesten.

Sint-Nicolaas is van oorsprong een heidens vruchtbaarheidsfeest, met gember en kauwnoten.

Sint Maarten is van oorsprong een heidens (Oudgermaans) herfstfeest met dankoffers voor de oogst aan Wodan. Je vraag is niet helemaal correct. Sinterklaas wordt in sommige kringen ook gezien als een “Romeins” feest, en dus erger dan een heidens feest – net als Sint Maarten. Maar sinds de 19e eeuw is Sinterklaas meer ingeburgerd in Nederland, terwijl Sint Maarten vooral regionaal wordt gevierd en zich de laatste jaren pas over het hele land heeft verspreid. Bedankt, verduidelijking Ik vond ook deze link waardoor ik het wat beter begrijp https://www.rd.nl/artikel/256453-doe-niet-mee-aan-sinterklaasfeest Zie ook:

https://historiek.net/de-sinterklaas Discussion-van-de-19e-eeuw/145429/

Sinterklaas en Zwarte Piet, van heidense oorsprong?Dus het is een geweldig gespreksonderwerp. Hmmm.

Ik denk niet dat hetzelfde hier en in de reacties onder de vraag wordt bedoeld. Ik denk dat het komt door het woord ‘heiden’, wat imo een onhandig gekozen punt is.

Ik bedoel, onderzoeker HJ en ik bedoel dat protestanten Sinterklaas en Sint-Maarten niet mogen vieren omdat ze het meestal als een niet-Bijbelse kamer zien. (Protestanten noemen het ten onrechte “heidens”)

Waar SW en SV meer lijken te verwijzen naar het voorchristelijke potentieel van het christendom. (Terecht Paganisme genoemd) Het artikel waarnaar door de DK zelf wordt verwezen, werpt een nieuwe blik op beide bezwaren.

https://www.rd.nl/artikel/256453-doe-niet-mee-aan-sinterklaasfeest DavevonKauwen “Omdat dat heidens zou zijn”.

Vraag wat ze daar precies mee bedoelen.

Romeins gebruik

– voorchristelijke gewoonte (met betrekking tot heidendom / heidendom)

-Beide

Leave a Reply