Waar moet ik mijn administratie allemaal aanpassen nu ik getrouwd ben en andere achternaam heb?

Ik ben een paar dagen geleden getrouwd. Bij welke organisaties moet ik nu zorgen dat mijn administratie wordt aangepast? (Andere achternaam en burgerlijke staat).

Het is al doorgegeven aan mijn bedrijf.

Ik wil graag zeker weten dat alles in orde is, maar ik weet niet wat belangrijk is om aan te passen.

Ik heb nog steeds mijn “oude” achternaam op mijn ID, moet ik een nieuwe aanvragen om mijn nieuwe dubbele achternaam te laten verschijnen? Of kan dat ook wachten tot de oude verloopt?

EDIT: We woonden trouwens al een tijdje samen voordat we trouwden, dus we waren al fiscale partners. https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/101/naam-veranderen-gaat-trouwen Gefeliciteerd, Ritsuka! Een naam veranderen kost wat moeite, want het is niet zo dat alle instanties ineens je “nieuwe” achternaam gaan gebruiken. Wanneer u het gebruik van uw naam registreert (of laat registreren) in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven, geeft de BRP die wijziging door aan overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het Waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Op officiële documenten, zoals een paspoort, ID-kaart of rijbewijs, blijft uw achternaam staan. U kunt de gemeente natuurlijk vragen om bij de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart de achternaam van uw partner toe te voegen. Als u ervoor kiest om dit te doen, verschijnt het woord “ev”, ook wel een echtgenoot genoemd, in uw paspoort! Klinkt ook leuk toch?!

Natuurlijk zijn er verschillende instanties die u moet informeren over uw naamswijziging. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een lijst met de instanties waar je je naamswijziging moet doorgeven:

Verzekeringen

Kredietkaart

bankrekening

Huisarts en/of ziekenhuis

werkgever

Abonnementen op bijvoorbeeld de sportschool, tijdschriften of telefoon

Sociale media (getrouwd zijn is natuurlijk de moeite waard om de leiding te hebben over Instagram en Facebook!)

Leave a Reply