Is de hoeveelheid notarissen in nederland wettelijk geregeld?

Een notaris is een kantoor en je kunt niet zomaar een notariskantoor beginnen. Een kandidaat-notaris volgt doorgaans een notaris op in dat “gebied” (?). Maar hoe is dat precies (wettelijk) geregeld? Nee, de hoeveelheid is niet gereguleerd.

Om notaris te worden, kunt u een bestaande notaris opvolgen. U kunt onder bepaalde voorwaarden ook een eigen kantoor beginnen. U moet een ondernemingsplan hebben dat aan de eisen voldoet.

U wordt bij koninklijk besluit benoemd door de koning. Direct na de afspraak legt u de eed af. U verbindt zich daarbij tot het naleven van de regels en plichten van het notariskantoor, zoals de verplichte geheimhoudingsplicht en onpartijdigheid. Na het afleggen van de eed is het officieel en kunt u zich notaris noemen.

Voeg een notaris toe

Sinds 2013 kunt u ook geregistreerd notaris worden. De titel “Burgerlijk Notaris Toegevoegd” is in 2013 geïntroduceerd om een ​​alternatief te bieden voor kandidaat-notarissen die notaris willen worden, maar geen ondernemer willen zijn.

Als notaris heeft u dezelfde juridische bevoegdheden als een notaris. Je mag contracten afsluiten en bent een constante waarnemer van een notaris. U blijft in dienst van het notariskantoor met de notaris als opdrachtgever.

Na uw aanstelling bij ministeriële regeling en beëdiging kunt u zich aanvullend notaris noemen. Als u eenmaal bent aangesteld als notaris, kunt u later notaris worden. In die zin is het een opstapje voor een aantal gedocumenteerde civielrechtelijke kandidaten om notaris te worden.

In 2021 daalde het aantal notarissen met 20 naar 1238. Daarentegen nam het aantal voorgedragen notarissen fors toe: van 1900 in januari 2021 tot 1952 in januari van dit jaar. Binnen een jaar zijn ruim 400 andere medewerkers in het notariaat aan de slag gegaan:

https://www.knb.nl/stream/factsheet-leden-en-werkers-januari-2022

bronnen:

  • https://www.knb.nl/de-notaris/werken-bij-d…

Leave a Reply