Hoeveel verbruik mag ik maximaal hebben op op 1 groep in de meterkast?

Ik woon sinds kort in een oud appartement (uit de jaren 60 denk ik) met een geiser. Op dit moment heb ik maar 3 sets in de aanrechtkast, dus ik denk dat 1 set voor de slaapkamers/woonkamer is, een voor de badkamer (met wasmachine) en een voor de keuken. Nu in de keuken heb ik een gasfornuis met elektrische oven (werkt niet goed), aparte vriezer (tafelmodel, nieuw), aparte koelkast (tafelmodel, oud), koffiezetapparaat (simpel) en waterkoker in gebruik. Ik heb de vriezer en koelkast in één stopcontact met één stopcontact, en in het stopcontact hierboven wil ik graag een stopcontact met een koffiezetapparaat en een gemengde magnetron. Ik heb nog geen combimagnetron, maar ik zou er wel een willen en ik weet het niet zeker.

De combimagnetron die ik wil kan tot 2400 watt in de ovenfunctie gebruiken. Ik vraag me af of dit goed past bij de rest van de apparatuur. Ik gebruik natuurlijk niet alles tegelijk, maar ik weet niet of het helpt en hoe dat werkt, wat kan de array aan en welke sockets kan hij aan? Dus voordat ik de hybride magnetron koop, is er iemand die me hier meer duidelijkheid over kan geven?

Alvast heel erg bedankt! Een zekering kan in de regel 16A hebben; Dit betekent 16A x 220V = 3520W.

Je kunt dus elke set opladen op maximaal zo’n 3500 watt. Les één over elektriciteit: gok niet op een groep in een groep. Zorg dat je zeker weet hoeveel watt je maximaal per set kunt leveren/gebruiken. Aangezien de meeste zware apparaten vaak in de keuken worden gebruikt, zou een slimme indeling van groepen zijn om enkele stopcontacten in de keuken bij de slaapkamer en een deel van de keuken bij de woonkamer te plaatsen.

Schakel de groepen in de 1×1 toonbankkast uit en controleer vervolgens per stopcontact welke groep aanstaat. Schrijf dit ook op, zodat u het later kunt opzoeken zonder opnieuw te hoeven raden.

Kijk ook in de meterkast voor het aantal ampères in je groepen. Heb je groepen van 16 ampère, dan kun je maximaal 3500 watt per groep leveren. U kunt meerdere apparaten in één groep gebruiken, maar nooit tegelijkertijd. De koelkast en vriezer werken continu en verbruiken elk niet meer dan 500 watt, misschien minder als de apparaten klein en/of zuinig zijn. Het verbruik staat op het toestel vermeld, of je kunt het gemakkelijk online terugvinden als je het merk en model van het toestel kent.

Met de koelkast en vriezer gebruik je tegelijkertijd de oven, waterkoker of koffiezetapparaat. Dit zijn alle drie apparaten die ongeveer 2.000 watt zijn.

Knoei niet met apparaten van meer dan 2000W met verlengsnoeren en goedkope stekkerdozen. Bij voorkeur gaat de stekker rechtstreeks in het stopcontact. Als je dringend een verlengsnoer nodig hebt, gebruik dan zeker een verlengsnoer dat geschikt is voor een hoog verbruik. Het maximale verbruik (in watt) staat vermeld op de stekkerdoos. Een koffiezetapparaat of een boiler heeft ook een hoog verbruik, maar is veel korter in gebruik dan een oven. Bij een oven is de kans veel groter dat de stekkerdoos of de andere draden te heet zijn.

Voor een oven van 2400W kun je hem het beste rechtstreeks in het stopcontact steken, dus zonder verlengsnoer/stekkerdoos. De oven is te gebruiken met koelkast en vriezer in dubbel stopcontact. Vervolgens moet je het koffiezetapparaat ergens anders insteken, of als je de stekker van het koffiezetapparaat en de oven gemakkelijk kunt verwisselen elke keer dat je toegang hebt tot het stopcontact.

In 1 dubbel stopcontact lijken de vriezer, koelkast, koffiezetapparaat en oven mij een goede zaak. In het meest handige geval stopt de stop direct als je per ongeluk de oven en koffie tegelijk aanzet. In een minder gunstig scenario zou er brand ontstaan… Bedankt Duidelijk verhaal! Nog een detail, alle stopcontacten zijn niet geaard… Is dit nog van belang bij het aansluiten van moderne apparatuur zoals een composiet magnetron? Het maakt niet uit of het stopcontact geaard is of niet. Voor uw veiligheid, ja! Er is altijd een risico op kortsluiting, vooral bij gebruik met water in de keuken. Zorg ervoor dat de oven zo staat dat er geen water of water in sijpelt, dus zet hem niet onder je gasfornuis! Dus het werkt, maar het is niet erg veilig. Hoewel het zeker een oude situatie is in 2022, denk ik niet dat het nodig is om het te vervangen door een geaard systeem. Pas bij verbouwing van de woning is de verplichting om alle stopcontacten te aarden. Als de woning verhuurd is, kunt u natuurlijk de verhuurder vragen om de situatie aan te passen aan de bestaande normen. De eigenaar is echter niet verplicht aan dit verzoek te voldoen. Indien de installatie op dat moment werd uitgevoerd volgens de regels die golden op het moment van de bouw van de woning (of vorige verbouwing), dan blijft deze status van kracht tot de volgende verbouwing of verbouwing van de woning. @Inekez1 Heel erg bedankt voor je uitgebreide uitleg, ik kan dit volhouden! Geweldig bedankt! Kijk eens op deze site:

https://elektricienaanhuis.nl/hoeveel-watt-is-toestaat-op-1-groep

Leave a Reply