hoe lang kun je leven zonder jezelf te wassen?

Ik heb een keer twee weken niet gedoucht en gaf een moment waarop je je raar voelt alsof je veel aan hebt en geen kleren aan. erg onplezierig.

Maar wat gebeurt er als je je jarenlang niet wast? Ik las het in Belcampo’s boek “The Belcampo Journey”. Hij ging te voet naar Italië. Hij kon zich niet wassen maar rolde het vuil van zijn lichaam. Dus rolde hij het vuil er met zijn vingers in. Lijkt me een redelijk goede manier om op te ruimen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Toegevoegd op 22-06-2009 00:52:44

Iedereen die wel eens in een sauna is geweest, weet wat een “scrub” is: zo is het. Wat is de reden om twee weken niet te douchen? Houd er rekening mee dat er zwervers zijn die jarenlang niet douchen, dus denk niet dat je er snel dood aan gaat, maar het zal stinken! Jaren zijn erg lang. Het stinkt ongetwijfeld.

Maar elke dag je hele lichaam scrubben met zeep is ook niet goed.

Het doodt nuttige bacteriën. Ik ken iemand die al jaren niet gedoucht of gewassen heeft. Was zijn handen pas nadat hij naar het toilet is geweest.

Het ruikt niet vies en het ziet er ook niet vies uit. Ik las eens een verhaal van neuroloog Oliver Sacks over een zwerver die zich lang niet had gewassen. Toen het werd opgepakt en schoongemaakt, was het daarna niet meer dood.

Het is maar net hoe je “wassen” definieert. Schadelijke parasieten kun je ook verwijderen door middel van zand (olifanten) of een modderbad (varkens).

Zolang je geen infecties oploopt, is het niet erg. Het huis is redelijk ondoordringbaar, maar als je een wond hebt, is dat een ander verhaal. Slechte hygiëne leidt dan sneller tot ernstige ziekte, al dan niet met dodelijke afloop. Door een betere hygiëne leven we ook langer. Ik denk dat je eeuwig kunt leven zonder wasgoed.

De zwervers wassen zich nooit en worden ziek als je ze na 3 jaar onder de douche dompelt. Voor zover ik weet, ga je niet dood als je je niet wast, het zal je alleen maar stinken en vatbaarder maken voor infecties. Dus als het sterft, is het hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een infectie…….je kunt in principe je hele leven zonder wassen. Je lichaam heeft een groot vermogen om zichzelf te reinigen, en wassen of zelfs contact met water is niet strikt noodzakelijk om te overleven, hoewel het wel prettig voelt.

Trouwens, je stinkt er niet van; De stank (die we kennen van “zwervers”) zit vooral in de kleding als je die niet ook wast. Het is een broedplaats voor bacteriën en heeft niet het vermogen om zichzelf schoon te maken.

Was het niet, wat op zichzelf misschien niet onnatuurlijk is, maar het werkt het beste als je – zelfs onder de meest natuurlijke omstandigheden – geen kleren draagt. Je huid is zichzelf continu aan het vernieuwen waardoor je ook vuil aan het verliezen bent, ook al blijft er een dik beschermlaagje op je huid zelf achter.

Al vraag ik me af of je in een moderne stedelijke omgeving net zo schoon zou blijven als in een meer natuurlijke omgeving; Er is natuurlijk allerlei vervuiling zoals roet, fijnstof, uitlaatgassen en ik weet alles waar je huid normaal niet tegen kan. Het lijkt mij dat af en toe douchen vandaag in de beschaafde wereld aan te raden is. Hoe vaak is af en toe genoeg, als je altijd je was doet?

Een keer per week wassen? Voor je huid, als je zeep gebruikt, is één keer per week vrijwel de norm. Eerlijk gezegd douche ik liever wat vaker, maar ik was mijn haar maar één keer per week met zeep, anders blijft het altijd vet. Vroeger was het normaal één keer per maand (je haar wassen, toch?). Mijn huid kan dagelijks helemaal niet tegen zeep of parfum, maar gewoon water is meestal verfrissend genoeg. Doe er een goede deodorant bij en je ruikt niks meer. echt niets; Dat is ook leuk. Maar stof en zo moet dagelijks worden verwijderd, weet je! Je hoeft je nooit te wassen… je went eraan en het is niet erg… er gebeurt niets als je je niet wast, je ruikt misschien een beetje, maar je went er zelf aan…

Het is nogal gevaarlijk als je te veel wast, je zou er eerder ziek van kunnen worden en er eerder last van krijgen, vooral als je ook zware antiseptische zeep gebruikt… Ik vermoed dat als je jarenlang niet wast, je sociale leven er slechter van wordt . Een beetje minder, om nog maar te zwijgen over je seksleven 🙂

Word je er ziek van? Ik vermoed dat, zoals eerder vermeld, zwervers er ook mee kunnen leven. Als jullie je allebei niet wassen, valt het nog mee… 😉 Als je maar sterft.

Er zijn zoveel landen waar schoon water zo’n schaars goed is dat wassen vaak minimaal is. Daarna gewoon afspoelen, dus zonder zeep.

Het sociale aspect heb je natuurlijk alleen als je de uitzondering bent. Als we allemaal stoppen met wassen, zal het niet meer zo opvallen dat de stank de geur is. In de Middeleeuwen was het normaal om je een paar maanden niet te wassen, tenzij het zomer was en je naast een schone rivier woonde. In die tijd waren de steden al vervuild en zwierven er varkens door de straten. Het menselijke immuunsysteem is zo zwak dat je na een paar weken zeker wat huidproblemen zult hebben: schurft, luizen, enz., maar je zult nog een paar maanden leven als de maatschappij je niet slaat vanwege een onaangename geur. Heb je ooit achter zo’n “schoon” type in een bus gezeten? Over stinken gesproken…… In de oertijd wisten ze ook niets van zeep, dus wassen ze zich waarschijnlijk ook niet dagelijks. In de Middeleeuwen gebruikten ze parfum om de stank te verdoezelen en droegen ze pruiken op vies haar, waardoor er natuurlijk insecten verschenen! Laat me elke dag een lekker bad nemen, ik word er nooit ziek van;)) Denk er niet eens aan om mezelf in de gootsteen te wassen, voel me niet fris: (Je gaat er niet dood aan, tenzij er ergens een wond is die raakt besmet door al het vuil op je huid.Als je er niet mee naar de dokter gaat, kun je eraan overlijden.Maar dat geldt ook voor mensen die in bad gaan…

Maar de stank …. wauw!

Leave a Reply