Hoe komt het dat je na een minuut of 10 wakker schrikt met hartkloppingen?

Ik slaap maar ongeveer 10 minuten en word dan wakker vanaf het begin en heb dan hele slechte hartkloppingen en mijn hart racet als een sneltrein. En ik ben bang. Het kan een keer per maand gebeuren, maar ik zou toch graag willen weten wat het is. Drink je veel cafeïne? Dit helpt niet. Het kan zijn dat u last heeft van nachtmerries, onbehandeld trauma en/of stress. Een spannende ervaring die adrenaline vrijmaakt om ervoor te zorgen dat je kunt verdedigen of vluchten. Niet fijn als je rustig wilt slapen, maar wel noodzakelijk als er echt gevaar dreigt.

Succes Berit @ Frorijke-Frans, dat is wel erg kortzichtig! Er kunnen allerlei puur fysieke processen in het lichaam zijn die dit gevoel veroorzaken, ook zonder onbehandeld trauma. Beritnieuwenhuizen, het is onmogelijk te zeggen wat hiervan de oorzaak is. Misschien is je bed/slaapkamer te warm. Of lig je met je hoofd zo veel in of onder de dekens dat je niet genoeg verse zuurstof kunt inademen. Te veel cafeïne, suiker, alcohol of bijvoorbeeld zout ‘s avonds kan allerlei schommelingen in bloed, zuurstof en/of hormonen veroorzaken. Overgewicht of een verkeerde houding in bed kunnen ervoor zorgen dat u niet vrij kunt ademen of de bloedsomloop belemmeren. … Er kunnen allerlei redenen zijn. Sommige kun je gemakkelijk zelf behandelen, voor andere moet je naar de dokter. Om iets ernstigs, fysiek of psychisch uit te sluiten, kun je naar een dokter. …

Als het niet vaak gebeurt, kan het nuttig zijn om te weten dat hij bang is (vandaar angst), maar het is niet gevaarlijk. Dan word je 10 minuten later wakker en kun je denken: Oh, ik ben even wakker. Neem even de tijd om rustig en bewust te ademen en dan val je misschien weer in slaap. Het is de onzekerheid van het niet precies weten wat er in je lichaam omgaat die zoveel onrust kan veroorzaken dat de hartkloppingen en stressreacties in je lichaam juist blijven. Als je het nog steeds niet zeker weet: ga naar de huisarts voor controle. Als blijkt dat er niets aan de hand is, dan is dit geruststellende antwoord van de dokter waarschijnlijk voldoende. Niet kortzichtig, maar onvolmaakt qua mogelijke oorzaken. Je hebt mijn reactie goed aangevuld. Groeten, Frankrijk!

Leave a Reply