Hoe kan cruithne een boonvormige baan hebben?

Hieronder is een foto van het pad in de vorm van een boog. Cruithne heeft niet echt een zitzakkenbaan. Cruthen beschrijft een “normale” elliptische baan rond de zoon, met een omlooptijd van een jaar. Als gevolg hiervan lijkt Cruithne een boonvormige baan te hebben ten opzichte van de aarde, maar dit is een illusie omdat Cruithne niet in een baan om de aarde draait.

bronnen:

  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/3753_Cruithne

In 1997 werd ontdekt dat de jaarlijkse baan van Cruithne, gezien vanaf de aarde, boonvormig is (zie begeleidende afbeeldingen). Dit boonvormige pad volgt een hoefijzervormig patroon en duurt ongeveer 770 jaar.

Vanwege de combinatie van krachten die vanuit de zon en de aarde op Cruithne werken, volgt zijn baan een hoefijzervormig patroon ten opzichte van de aarde. Deze combinatie van krachten zorgt ervoor dat Cruithne voorlopig niet aan de invloedssfeer van de aarde kan ontsnappen, maar zorgt er ook voor dat ze niet te dicht bij de aarde kan komen. Verwacht wordt dat het nog minstens 5000 jaar in de baan van de aarde zal blijven.

bronnen:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cruithne_(pl…

Leave a Reply