hoe heet de premier van spanje

De premier van Spanje is Pedro Sanchez. Hij is in functie sinds juni 2018. Daarvoor was hij secretaris-generaal van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Geboren in Madrid in 1972.

Sanchez is lid van het Spaanse parlement en vertegenwoordigt Madrid. Hij diende ook als minister van Industrie, Toerisme en Handel in de regering van José Luis Rodríguez Zapatero.

Onder zijn leiding won de PSOE in 2018 een motie van wantrouwen, wat leidde tot het ontslag van premier Mariano Rajoy. Dit maakte Sánchez de eerste socialistische premier sinds Felipe González in 1996 zijn ambt verliet.

Sinds zijn aantreden heeft Sanchez met veel uitdagingen te maken gehad, waaronder het beheersen van de Catalaanse onafhankelijkheidscrisis en het houden van vervroegde verkiezingen nadat zijn coalitiepartners hun steun aan zijn regering hadden ingetrokken.

Table of Contents

Hoe heet de Spaanse koning?

De huidige premier van Spanje is Pedro Sánchez Pérez Castellón.

Wie was de premier van Spanje van 1982 tot 1996?

De huidige premier van Spanje is Pedro Sánchez. Van 1982 tot 1996 was de premier echter Felipe Gonzalez. Felipe González was lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Tijdens zijn ambtsperiode als premier werd hij beschouwd als een van de belangrijkste politieke figuren in Spanje. Hij hield toezicht op een periode van economische groei en modernisering in het land.

Heeft Spanje een koningin?

Koning Felipe VI is de huidige koning van Spanje, naast hem staat koningin Letizia. Het echtpaar heeft twee dochters, Leonor en Sofia. Koning Juan Carlos I was de vorige koning, maar hij trad in 2014 af vanwege een slechte gezondheid. De begrafenis van koningin Elizabeth II vindt deze maand plaats in Londen en koning Philip zal aanwezig zijn. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Albares zal ook aanwezig zijn. Dit evenement is gehuld in pracht en praal omdat het een belangrijk moment is, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor Spanje.

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez is de premier van Spanje die wordt beëdigd door koning Felipe na de omverwerping van de conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy. Hij is een pro-Europese en pro-Spaanse socialist die in 1993 lid werd van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, of PSOE. Hij slaagde erin de huidige lockdown in Spanje als gevolg van de pandemie van het coronavirus te verlengen tot ten minste 11 dagen.

Minister van het presidentschap van de Republiek

José Manuel Albares Bueno is sinds 10 juli minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking van het Koninkrijk Spanje. Hij is ook de premier van Spanje.

Leave a Reply