Heb bij My Heritage een DNA test laten doen maar hoe betrouwbaar is dat eigenlijk?

Ik heb gelezen dat sites zoals My Heritage je DNA vergelijken met mensen die al in de database staan. Je zou dus een familielid moeten kunnen vinden als die persoon ook een DNA-test heeft gedaan op My Heritage. Maar als uit je DNA blijkt dat je voornamelijk uit land X komt en (bijna) niemand uit dat land heeft daar ooit een DNA-test gedaan, dan is het dus onbetrouwbaar aangezien er bij lancering weinig of geen vergelijkingsmateriaal is. Dit soort DNA-testen zijn niet erg betrouwbaar.

Het tv-programma Radar testte dit in 2018 met DNA-monsters die onder een pseudoniem werden verzonden naar drie bedrijven die dit soort DNA-testen uitvoeren. Dit omvatte ook een My Heritage DNA-test.

Test kan grofweg aangeven waar de proefpersoon vandaan komt. Dit is te vergelijken met de stamboom die de proefpersoon al heeft opgebouwd over haar voorouders. Maar het is zo mondiaal dat je niet verder kunt komen dan (een deel van) een continent. Denk aan West-Europa of Zuidoost-Azië. Source presteert op deze wereldschaal ook redelijk goed op de My Heritage-test (zoals getest door Radar).

Vaak wil het bedrijf ook aangeven uit welk land je voorouders komen, en dan wordt de betrouwbaarheid een stuk lager. Het kan heel goed zijn dat uw voorouders volgens de test uit Duitsland of Groot-Brittannië kwamen, terwijl ze al generaties lang in Nederland wonen.

Dus als je de test hebt gebruikt om erachter te komen uit welke continenten je voorouders kwamen, is de My Heritage-test redelijk betrouwbaar. Maar als je ook wilt weten uit welke landen ze komen, is deze test niet goed te gebruiken.

bronnen:

  • https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gem…

Goed antwoord. My Heritage is een bedrijf dat door veel influencers sterk wordt aanbevolen, wat genoeg zegt over kwaliteit.

ZIE OOK: Dit moet je weten voordat je een DNA-test doet (VPRO, 27 augustus 2020).

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2020/ Weet-voor-dna-test.html Dit is niet erg betrouwbaar, probeer een andere,

bronnen:

Leave a Reply