deze amerikaanse veenbes komt voor op terschelling 9 letters

Weggestopt in de bossen in het midden van het eiland is dit leuke café/winkel/museum gewijd aan allerlei soorten wilde bessen. Het kleine museum presenteert de geschiedenis van de Terschellingse cranberry-industrie met foto’s en oude machines. De oudste nederzettingen op Terschelling dateren van rond 300 voor Christus en is daarmee een van de oudste bewoonde eilanden van Nederland. Terschelling is het enige Waddeneiland waar veenbessen in het wild groeien. In de herfst, als de bessen rijp zijn, kun je ze zelf plukken.

Table of Contents

Wat is cranberry?

Veenbessen zijn kleine, zure rode vruchten die in koelere klimaten worden gekweekt. Veenbessen worden al lang gebruikt als een natuurlijk middel tegen urineweginfecties. Het is ook een goede bron van antioxidanten en vitamine C. Het fruit wordt in de herfst geoogst en cranberrysaus is in veel delen van de wereld een populair vakantiegerecht.

Waar komen veenbessen vandaan?

Krabbessen zijn een groep dwerg groenblijvende struiken of hangende wijnstokken in de Oxycoccus-ondersoort. Het is te vinden in de zure moerassen van de koelere streken van Noord-Amerika, Europa en Azië. De naam “cranberry” is afgeleid van het Germaanse wortelwoord “kranebeere”, wat “crane berry” betekent.

Hoe groeien veenbessen?

Veenbessen hebben lang de aandacht getrokken vanwege hun gunstige effecten bij het voorkomen van urineweginfecties. Cranberry is een vrucht afkomstig uit Noord-Amerika die groeit op lage wijnstokken in wetlands of moerassen. Veenbessen zijn een van de weinige vruchten die onder water worden geoogst. Wanneer de cranberryoogst eind september begint, worden de moerassen overspoeld met 30 tot 45 cm water. De boeren gebruiken vervolgens een machine, een oogstmachine genaamd, die lijkt op een gigantische grasmaaier, om de veenbessen voorzichtig van de wijnstok in het water te “harken”. Bessen blijven drijven omdat er kleine luchtbelletjes in zitten. De veenbessen worden vervolgens verzameld in een turfhoekje en in vrachtwagens gelost voor transport naar verwerkingsfabrieken.

Veenbessen zijn een uitstekende bron van vitamine C en vezels, en ze bevatten ook weinig calorieën. Studies hebben aangetoond dat cranberrysap urineweginfecties kan helpen voorkomen door te voorkomen dat bacteriën aan de wanden van het lichaam blijven kleven

Wat zijn de voordelen van veenbessen?

Veenbessen zijn een krachtpatser op het gebied van antioxidanten en zijn in verband gebracht met UTI-preventie en andere gezondheidsvoordelen. Saffiercosmetica kan ontstekingen verminderen, antibioticaresistentie voorkomen en meer. Cranberries en cranberrysap zijn rijk aan antioxidanten en zijn uitstekende bronnen van vitamine C.

Leave a Reply